Toitlustusasutuste mööbel ei ole vähem tähtis kui toit. Ükskõik kui osav on restorani kokk ja kui ainulaadsed on kokteilid baaris, kui saalis puudub mugavus ja õdusus, on väiksem tõenäosus et teie kliendid lahkuvad rahulolevalt!
Sellest ka intrigeeriv küsimus: milline mööbel sobib kohviku või restorani interjööri? Kas piisab, kui valida lauad-toolid lähimas mööblipoes või tuleks sellele küsimusele rohkem mõelda?
Räägime lähemalt kohvikute ja restoranide mööbli omadustest. Selles artiklis vaatleme peamisi omadusi ja kriteeriume ostlemise planeerimisel. Samuti räägime teile teatud materjalide eelistest, mida tuleks selliste mööbliesemete valmistamisel kindlasti kasutada.
Kohvikute ja restoranide mööbel: milline see peaks olema?
See kõik tundub esmapilgul lihtne. Igas kohvikus või restoranis jaguneb mööbel laias laastus klientide kasutatava pearuumi ehk söögiruumi ja köögi vahel. Viimasega on üsna loogiline: restoraniköögi mööbel peab alati vastama sanitaar- ja hügieenistandarditele ning seetõttu on seda tõesti lihtne valida. Saali sisustus on aga hoopis teine asi. Pikemalt mõtlemata võib paista, et restorani edukaks toimimiseks on tarvis lihtsalt valmis sättida piisav arv istekohti ehk laudu ja toole, valida baarileti ja riidenagi ning oledki mäel! Siiski pole see nii lihtne.
Milliseid nõudeid esitatakse kohvikute ja restoranide mööblile?
1. Suurem vastupidavus. Pidage meeles, et kohvik on oma olemuselt suure liiklusega koht ja iga saalis olev mööbliese peab vastu pidama palju suuremale igapäevasele koormusele kui teie kodus või kontoris olev mööbel. Seetõttu on restorani sisustusmaterjalide tugevus kohustuslik kriteerium.
2. Ohutus. See on veel üks tegur, mida ei tohi tähelepanuta jätta. Lõuna- või õhtusöögi ajal ei peaks teie kliendid muretsema võimalike naelte, kildude või mööbli teravate servade pärast, mis võivad neid kahjustada.
3. Mugavus. Palju mõnusam on maitsva einega aega veeta hubases õhkkonnas, mis sõltub eelkõige mööblist. Õige laua kõrguse ja pindala valik, mugavad toolid, võimalus jätta üleriided garderoobi ja end peegli ees värskendada — sellised lihtsad, kuid siiski vajalikud asjad toovad lõppkokkuvõttes kasu teie ettevõttele ja julgustavad külastajaid uuesti tagasi tulema. Vastupidi, ebamugavad lauad ja kitsad või liiga rasked toolid võivad kliendid teie restoranist eemale pöörata, isegi kui seal pakutakse uskumatult maitsvat toitu.
4. Vastavus restorani üldisele stiilile ja kontseptsioonile. See nõue on samuti hädavajalik. Esteetika ja harmoonia restorani köögist väljuva ja restorani visuaalse kujunduse vahel võivad konkurentsikeskkonnas oluliselt mõjutada klientide valikut. Sellest lähtudes, kui pakute Euroopa kööki, siis tasub valida klassikalises stiilis mööbel, millel on tammepuidust lauaplaadid, luksuslik diivanipolster ja palju detaile. Soodne bistroo või tervisliku toidu kohvik näeb orgaaniline välja minimalistlikus, ökostiilis või trendikas loft-stiilis interjööris.
Samamoodi sobiks maarestorani või grillbaari maalähedane stiil, mille seintel on puitpaneelid, saarepuidu pikklamellkilpidest maalähedased lauaplaadid ja live-edge baarilett.
Just nende nelja kriteeriumi kombinatsioon loob restoranis keskkonna, mida kliendid tunnustavalt ja rõõmuga meenutavad.
Mööblivalik: mis peaks sinu kohvikus kindlasti olema?
Loomulikult määrab sisustusesemete valiku eelkõige kohviku stiil ja kontseptsioon. Samuti ei tohiks unustada ruumi mõistlikku planeerimist: parem on varustada alad erineva suurusega rühmadele; näiteks väikesed lauad paaridele, perelauad diivanitega 4–6 inimesele ja suured lauad suurtele seltskondadele. Seejuures on oluline sättida istekohtad nii, et ruum ei oleks segamini, kuid samal ajal saaksite istuma paigutada külalisi ka erandkorras (broneeringuta suuremad seltskonnad jne).
Tüüpiline kohviku või restorani saali mööblikomplekt sisaldab:
- lauad;
- toolid;
- diivanid;
- baarilett;
- baaripukid;
- tellimuste vastuvõtulauad;
- lauad töötajatele;
- garderoob või nagid.
Materjalide omadused: mida on parem oma kohvikusse valida?
Enne oma restorani mööbli stiili ja koguse üle otsustamist mõelge läbi, millest see tehakse. Kohviku interjööri tüüpilised materjalid on:
Plastik — odav, kuid praktiline materjal. Plastmassmööbel ei tundu nii luksuslik; see näeb aga sobiv välja sellistes interjööristiilides nagu minimalism, kaasaegne ja osaliselt ka hihg-tech.
Metall — üks populaarsemaid materjale, kuid ainult kombineerituna plastiku, klaasi, naha ja muude materjalidega. See sobib hästi loft-stiilis, high-tech mööblis ja sepistatud detailides - klassikaliste interjööride jaoks.
Puit — ajatu klassika ja tõeliselt universaalne valik. See sobib hästi enamiku disainilahendustega, alates peentest restoranidest kuni trendikate ökokohvikute või odavate bistroodeni. Lisaks võimaldavad kaasaegsed puidutöötlemismeetodid kasutada lisaks kallile täispuidule ka kergesti töödeldavaid materjale nagu pikklamell liimpuitkilbid (näiteks baarilettide ja seinte jaoks), laminaatpuitu ja saematerjali. Ja tamme- või saarepuidust valmis lauaplaadid on suurepärane valik laudade ja baarileti jaoks. Lisaks on puidust trepid, seinapaneelid ja laetalad rustikaalse stiiliga baaride ja kohvikute, maakohvikute ja antiikkujundusega restoranide asendamatud atribuudid.
Teeme kokkuvõtte! Restorani jaoks parima mööbli valimiseks peaksite kaaluma:
- materjal, millest see tehakse;
- iga mööblieseme tugevus ja ohutus;
- mugavus ja kasutuslihtsus külastajatele;
- mööbli kogus ja suurused, et see ruumi otstarbekat kasutamist ei segaks.
Puit on oma tugevuse, mitmekülgsuse, keskkonnasõbralikkuse ja ilu tõttu endiselt üks nõutumaid materjale restoranimööbli valmistamiseks. Kui te pole kindel, millise kontseptsiooni juurde jääda, on parem valida puitmööbel – see ei valmista teile kunagi pettumust!